8 септември –  Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица) На този

...
 
 
8 септември –  Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица)
На този
Коментари Харесай

Кои са по-важните православни празници през септември 2021 г

 

 

8 септември –  Рождество на Пресвета Богородица (Малка Богородица)

На този ден се е родила Света Дева Мария. Родителите на Св. Богородица – Йоаким и Анна, наричани от Църквата „ богоотци ” произхождали от знатни родове. Били доста великодушни, милосърдни. Но всекидневна тъга помрачавала живота им, тъй като нямали деца. Св. Богородица била измолена от Бог с доста молби и премеждия. Пред Света Ана се явил ангел, който й споделил, че ще роди благословена щерка на име Мария, поради която ще бъдат благословени всички земни родове.

Света Ана дала обет, че ще обрече детето си на Бога. Когато дребната Мария станала на три години, родителите ѝ я завели в Йерусалимския храм, където я предали в работа на Бога. Мария останала да живее там и почнала да лекува скръбта на всички изоставени хора. Днес православната черква популяризира Божията майка като пазителка на християнското семейство и настойничка на родилката и детето. Във всички православни църкви на 8 септември се организират тържествени служби, отдадени на Богородица, по време на които енориашите се обръщат към нея с молитвените си молби. Смята се за ходатайка, настойничка на всички вярващи.

14 септември – Въздвижение на св. Кръст Господен

Този празник е един от многото, директно отдадени на Исус Христос, именуван е още Господен. Въздвижение на Светия и Животворящ кръст Господен стартира да се отбелязва в чест на едно паметно събитие.

Църковната традиция споделя, че покрай Голгота (планина покрай Йерусалим, където Господ е бил разпнат) през 326 година е открит Кръстът (намерен в земята и издигнат), на който Спасителят е претърпял мъченическа гибел. Това значимо събитие е в основата на християнския празник. През VII век на тази дата също стартират да си спомнят завръщането на Животворящия кръст от Персия – това се случва с помощта на византийския император Ираклий през 629 година

Всяка година на 14 септември православните вярващи идват в църквите за тържествени служби, с цел да се поклонят на Кръста Господен, трансформирал се от оръдие на гибелта в знак на спасението. На този ден обичайно се организират и празнични религиозни шествия, в които на драго сърце вземат участие освен възрастни, само че и деца.

17 септември –  Св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов

Преданието споделя, че през втората половина на І век в Рим е живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов. Църквата уважава и света София като мъченица, тъй като като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите възлюбени дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 година в Елзас, Франция.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР